Ajankohtaista

Edessä uuden verhoilukankaan valinta? Huomioi valinnassa nämä seikat

Kodin sisustuksen muutosta suunniteltaessa huonekalut ovat avainasemassa. Vanhojen huonekalujen verhoilu onkin loistava keino uudistaa kodin sisustusta. Verhoilu on myös kierrättävän ihmisen harkittu valinta, joka osaltaan tukee kestävää kehitystä.

Yhtenä verhoilun perussääntönä voidaan pitää arviota huonekalun käytettävyydestä: jos runko ja istuinmukavuus ovat hyviä, kannattaa huonekalu verhoilla. Uudella kankaalla kaluste muuttuu täysin, ja kotiin saakin ilmeeltään uuden, yksilöllisen ja kauniin huonekalun.

Keinu ennen kunnostusta.

Keinu kunnostuksen jälkeen.

 

Kangas käyttökohteen mukaan

Kankaan valinta on hyvä aloittaa kartoittamalla verhoiltavan huonekalun käyttökohde. Valitaanko kangas keittiöön, olohuoneeseen tai pukuhuoneeseen vai kenties pihakalusteisiin. Kankaalta vaadittavat ominaisuudet määrittyvätkin käyttökohteen mukaan. Huonekalun ikä, luonne ja tyylisuunta asettavat myös omat vaatimuksensa kankaan valinnalle.

Ennen varsinaista kuosin valintaa on syytä miettiä ainakin näitä seikkoja:

Joutuuko kangas kovalle kulutukselle? Tulisiko kankaan olla vesipestävä? Miten helposti mahdolliset tahrat voidaan poistaa? Onko kangas alttiina auringonvalolle?

Tutustu kankaan kestävyyteen ja muihin ominaisuuksiin

Kankaan erilaiset ominaisuudet voivat aluksi vaikuttaa monimutkaisilta. Kankaan valinta satojen mallien joukosta saattaakin tuntua työläältä. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, ammattitaitoinen verhoilija opastaa mielellään juuri oikean kankaan löytämisessä.

– Verhoomoissa on esillä kangasmallit, joiden takana on lueteltuna kankaan teknisiä tietoja, opastaa verhoilijamestari Anneli Hiiri Verhoilu-Idefixistä. – Näistä tiedoista löytyy myös hankauskestoarvo, martindale. Tämä luku kertoo kankaan kestävyyden, mitä suurempi luku, sitä kestävämpi kangas, verhoilijamestari täsmentää.

Hankauskestoarvo kertoo kankaan kulutuksen kestävyydestä. Lukeman tulisi olla vähintään 12 000.

Kotimainen, Lapualla sijaitseva kangasvalmistaja Annala suosittaa, että hankauskeston tulisi olla vähintään 12 000, kovassa käytössä yli 20 000 ja erittäin kovassa käytössä yli 35 000. Joidenkin kankaiden hankauskestoarvo voi olla jopa 100 000. Valonkestoarvo puolestaan on normaalisti hyvä silloin, kun lukema on 4–5. On hyvä kuitenkin muistaa, että valonkestoltaan hyvienkin kankaiden sijoittamista suoraan auringonvaloon ei suositella.

Maku ja mieltymykset – kuuntele sydäntäsi

Teknisten käyttöominaisuuksien ohella omat mieltymykset ovat luonnollisesti tärkeitä vaikuttimia kangasta valittaessa. Koti on paikka, jossa rentoudutaan ja vietetään kiireetöntä aikaa läheisten seurassa. Kankaan värivalinnassa onkin syytä kuunnella myös muiden perheenjäsenten mielipiteitä.

Verhoilu-Idefixin asiantuntija muistuttaa, että sisustuslehdet kuvaavat monesti sisustussuunnittelijoiden rakentamia, idyllisiä valkoisia koteja.

– Tärkeää on aina kuitenkin miettiä valintaa omista lähtökohdista käsin. Jos pidät valkoisesta ja perheesi elämäntilanne sallii tämän valinnan, on valkoinen kangas tietenkin oikea ratkaisu.

Kangasvalintaa tehdessä ei siis kannata suotta arkailla – mikäli värit ja kuviot miellyttävät enemmän, on elämänmakuinen, rohkeampi kangas varmasti toimiva valinta.

Kankaassa voi olla esim. Easy Care tai Aqua Clean -seloste, joka kertoo kankaan olevan helpommin puhdistettavissa. Kankaaseen on merkitty myös maininta vesipesusta tai kemiallisesta pesusta.

Korkealaatuiset kankaat ja mestarintyötä oikealla asenteella. Tervetuloa meille, Idefixiin! 

Jätä kommentti